top of page

Rólunk

Ganz Híd-, Daru és Acélszerkezetgyártó Zrt. történeti áttekintés

A Ganz Híd-, Daru és Acélszerkezetgyártó Rt. története, a Magyar Királyi Állami Vas-, Acél és Gépgyárak (MÁVAG) osztályaként kezdődött 1870-ben. Az osztály rendkívül gyorsan fejlődött, 1874-1884 között már 979 db hídnyílást gyártott le, amelyek összhossza 8.981m, összsúlyuk 9.943 t. Ezen felül legyártott 8 különféle épületszerkezetet 2.630 t összsúlyban. Az 1900- as évben már 33 db nevezetesebb hidat, és 4 db épületszerkezetet tudott felmutatni, éves 10.000 t vasszerkezet gyártás és felszerelés keretében. Önálló társasággá alakulására 1993. novemberében került sor.

 

A gyártás kapacitás mérete lehetővé tette, hogy a Ganz Acél olyan volumenű hídépítési-, felújítási munkákban is részt vegyen, mint a Lánchíd felújítás, amelyen teljes acélszerkezet felújítást hajtott végre. A magyarországi építések mellett számos külföldi hídszerkezetet elkészített Indiában, Csehszlovákiában, Törökországban, Egyiptomban.

SULH9833.JPG

A Ganz Acél másik fő profilja a daruk, anyagmozgató berendezések gyártása széles portfolióban. A termékek négy kontinens 17 országába jutottak el különféle méretben.

Az alábbi termék fajták tartoznak a portfólióba:  

 • futódaruk

 • bakdaruk

 • konténerdaruk

 • speciális kohászati daruk

 • konzolos daruk

 • toronydaruk

 • árbóc daruk

 • Derrick-daruk

 • vagonbuktatók

 • felszedő-, és lerakó gépek

 • kikötői érc-, szén-, bauxit-hajókirakó berendezések

 •  szállítószalag-, és drótkötélpályák

07.jpg

Vagonemelők, vasúti fordító korongok, tolópadok és egyéb anyagmozgató berendezések gyártására is sor került.

 

A termelési portfólió további része az épületszerkezet gyártás, amely keretében jelentős mennyiségben termelt már exportra a társaság. Főbb megrendelők famegmunkáló üzemek, mészfeldolgozók, szódagyárak, valamint erőművek, továbbá a Ganz Acél részt vett a Keleti pályaudvar acélszerkezetének építésében is.

 

Az acél széleskörű felhasználása elősegítette a társaság vízi műtárgyakhoz kapcsolódó termelésének fellendülését, amely keretében a duzzasztóművekhez, vízlépcsőkhöz, erőművi berendezésekhez készített különféle acéltermékeket. Ezek sorából kiemelkedik a tiszalöki-, a kiskörei-, és a dunakiliti vízlépcső.

Jelentős mennyiségben gyártott tartályok űrtartalma 100-2000m3. A tartályok között megtalálhatóak az üzemanyagtartályok, gáztartályok, nyomástartó gömbtartályok, víztornyok.

 

A széles gyártási portfóliót tovább szélesítette a 100 db-os nagyságrendben elkészült toronyszerkezetek, amelyek közül a lakihegyi rádióadótorony (1933, 230t) napjainkban ipari műemlék.

 

A társaságnál a hagyományos Ganz és más korszerű  forgóvázak, vasúti járműalvázak gyártása kiemelkedő, amelyek már eddig is jelentős export teljesítményt jelentettek a társaságnak főként Egyiptom és Tunézia irányába történő szállításokkal.

GÉMTECH KFT.

A GÉMTECH KFT tevékenységét tekintve a magas hozzáadott értékű igényes szerkezetek gyártására specializálódott. Három főbb csoportba osztva ezek: dinamikusan igénybe vett szerkezetek (hidak, daruk, emelő eszközök), egyedi forgácsolt gépegységek (kompresszor és generátor házak) és főként az energetikai szektor részére gyártott speciális gépelemek (erőművi berendezések, turbina alkatrészek és kohászati gépegységek).

A gyártott termékek köre széles, azonban mindegyik termék sajátossága a magas hozzáadott érték és az acélszerkezet-gyártásban kiemelkedően magasnak számító bonyolultsági fok. Vevőink igényei messze túlmutatnak a hagyományos szerkezetekkel szemben támasztott általános iparági követelményeken.

 

A szerkezetek összetettsége, igényessége és a vevői elvárások megkövetelnek olyan speciális módszereket és technológiákat, amelyek révén a társaság mindenkor képes megfelelni a legmagasabb piaci kihívásoknak és amelyek kizárólag a GÉMTECH KFT gyártási kultúrájának elemei.

VVLR2242.JPG

Napkoron, 130.000 nm ipari területen készülnek a világszínvonalú termékek, melyen összesen 15.000 nm fedett és daruzott gyártócsarnokkal és 2.000 nm daruzott alapanyag és készárú raktárral rendelkezik a GÉMTECH KFT.

A társaság maximális emelési kapacitása 150 tonna. Saját és alvállalkozói állandó létszáma 250 Fő. A termelést szakképzett mérnökök irányítják, kiemelt figyelmet fordítva a termékek minőségére. A gyártást minősített és tapasztalt munkatársak végzik, minden szükséges technológiai háttérrel támogatva. Innovatív szemléletnek köszönhetően különösen magas és egyedi minőséget képviselnek a társaság által gyártott szerkezetek. A GÉMTECH KFT kiemelt tapasztalattal rendelkezik a híd és darugyártás területén, éves termelése, szerkezettől függően, meghaladhatja a 10.000 tonnát.

A felületkezelő rendszer a legújabb technológiai színvonalat képviseli. A társaság rendelkezik a gyártáshoz szükséges összes ismert minősítési rendszerrel, termékeit a TÜV és a GL auditorai vizsgálják.

_PET6255.JPG

A GÉMTECH KFT különösen hatékony a nagyméretű, nehéz hegesztett és megmunkált acélszerkezetek gyártásában. Üzemi elrendezése optimális anyagáramlást tesz lehetővé akár 120 t súlyú és akár 40 m hosszú munka-darabok esetén is. Az „XXL” gyártás tekintetében értékes és nagy mennyiségű tapasztalat van a hídelemek, a kikötői daruk, az energetikai berendezések és egyéb nagy szerkezetek esetében egyaránt.

A GÉMTECH KFT eltökélt célja, hogy az egykor tündöklő és piacvezető, azonban mára eltűnni látszó MAGYAR darugyártás újra felvirágozzon és méltó helyet képviseljen a világpiacon.

Alakulásától kezdve folyamatosan gyárt megrendelői igényeket kielégítve különféle daruelemeket, komplett daru szerkezeteket, megszerezve ezáltal a későbbi saját gyártású darukhoz szükséges tapasztalatot. Az összes olyan szakmai lépést ismeri ami segít elkerülni a gyártás során felmerülő problémákat. A gyártott daruk a Föld számos országában jelen vannak, végzik feladatukat, legyen ez akár Egyiptomban, Dél-Afrikában vagy Szibériában. A gyártáshoz szükséges összes olyan modern technológia és infrastruktúra a rendelkezésre áll, amelyek lehetővé teszik a komplett daruk gyártását külső partnerek vagy költséges beruházások nélkül. Saját szakemberek tapasztalata kiterjed a gyártás, szerelés és karbantartás összes területére. Jelenleg is nagy figyelmet és komoly anyagi forrásokat fordít a saját márkás emelő és haladóművek fejlesztésére, melyek versenyképes áron nyújtanak csúcsminőséget kimagasló élettartam mellett

UFNU7776.JPG

A GÉMTECH KFT termék köre széles, ugyanakkor a különböző területeken szerzett tapasztalatok segítik a folyamatos fejlődés fenntartásában.

 • Híddaruk, darupályák (Overhead Cranes and runway systems)

 • Bakdaruk (Gantry cranes, Stockyard Cranes)

 • Tengeri vagy folyami kikötői portáldaruk (Portal Cranes, Double Jib Slewing Cranes)

 • Folyami vagy vasúti konténer terminálok (Container Handling Cranes

 • Úszódokk daruk (Floating dock cranes)

 • Hajógyári szerelődaruk (Shipyard erection cranes

PMNM0556.JPG

A GÉMTECH KFT által gyártott darukat a megrendelők igényének megfelelően tervezi, gyártja, szereli és az üzembiztos, tartós használat érdekében karbantartja.

 

A gyártott termékekre alapesetben 2 év, de akár 10 év teljeskörű garanciát biztosít!

ganz-logo_gémtech_final copy (002).jpg

A GANZ ACÉL és a GÉMTECH együttműködésében kifejlesztett, hagyományt és szakértelmet ötvöző termékként új fejlesztések és gyártás kezdődik a GANZ-GÉMTECH CRANES márkanév alatt. Rendelkezünk a gyártáshoz szükséges minden modern technológiával és infrastruktúrával, ami lehetővé teszi, hogy komplett darukat építsünk külső partnerek bevonása nélkül. Szakembereink szakértelme kiterjed a gyártás, összeszerelés és karbantartás minden területére, többek között vasúti járművek és azok egyes elemeinek a gyártására, kiemelten vasúti forgóvázak, vasúti járműalvázak gyártására. Célunk az acél- és alumíniumipari gyártás dinamikus fejlesztése magasépítési és járműgyártási területen exporttevékenység és technológiafejlesztés megvalósításával világszínvonalon.

bottom of page